Grafrede bij leven – een nieuwe trend?

De biografie.

“Biografieën gaan meestal over mensen die al dood zijn.” Zo kondigde Paul Witteman gisteren de biografie over Joop van den Ende aan in P&W. Een nog ontzettend levende Joop zat er aan tafel. Hij had zelf een beetje op het boek aangestuurd, zo constateerde Jeroen Pauw, hetgeen hem op een zuinig lachje van de gefêteerde kwam te staan. Het klonk Van den Ende te onbescheiden in de oren, dat zag je.

Maar behalve een papieren monument, is een biografie ook een vorm van een grafrede bij leven: ‘Ik weet nog goed dat Joop…’ Misschien is de media-tycoon wel gewoon benieuwd wat mensen over hem zeggen vóórdat hij het niet meer kan horen.

Hij bevindt zich in goed gezelschap. Al meer dan eens heeft mijn schoonmoeder zich laten ontvallen dat ze benieuwd is of wij op haar uitvaart – ooit zal die er immers zijn – nog wat zullen zeggen. En zo ja, wát dan. Op dit punt gekomen, giechelt ze meestal een beetje zenuwachtig als een jonge meid. Het standaardantwoord van haar zoon is inmiddels: “Nou ma, maak je borst maar nat”, wat haar enigszins geruststelt. Althans, daar houden wij het op.

De kist.

‘Te verbijsterd om ontroerd te zijn’

Ze lijkt zowaar aan te sluiten bij een trend, wanneer de voortekenen van het sympathieke tv-programma De Kist – over sterven en doodgaan – ons niet bedriegen. Zowel oud-politicus Rob Oudkerk als regisseur Bert van der Veer lieten daarin weten de grafrede-bij-leven allang in de praktijk te hebben gebracht.

Oudkerk deed dat bij de 80ste verjaardag van zijn moeder: ‘Ze vond het geweldig’. Van der Veer koos daarvoor het 50-jarig huwelijk van zijn ouders: ‘Ze waren te verbijsterd om ontroerd te zijn.’ Zelf hield hij het niet droog. Beiden zijn zielsgelukkig dat ze het gedaan hebben en zien het als een ernstig gemiste kans voor wie het nalaat.

Om het thema van het tv-programma kracht bij te zetten, rijdt er ’s avonds bij de geïnterviewde een gebocheld geel autootje voor – een Fiat 500 – dat gebukt gaat onder een doodskist op het dak. Van der Veer wilde het ding niet voor z’n deur hebben. ‘Voor de buren.’ Bij Adelheid Roosen, ook gast in het programma, bleef de kist daarentegen zelfs achter: ‘Geweldig! Ik maak er een kast van.’

Dela, voor elkaar

Uitvaartverzekeraar Dela lijkt op dezelfde lijn te zitten als de twee heren. Dela adverteert momenteel met de slagzin: ‘Waarom wachten met iets moois zeggen als het ook vandaag kan’. Wie de daad bij het woord wil voegen, kan terecht op hun website delavoorelkaar.nl om er berichten, foto’s en filmpjes te uploaden naar degene die je daarmee de mooiste dag, dan wel de grootste schrik van zijn of haar leven bezorgt: wat weten zij over mijn gezondheid wat ik niet weet? Een gewoon kaartje of mailtje sturen, of praatje maken kan natuurlijk ook altijd nog. Vintage, maar beproefd. Krijgt schoonmoeder misschien ook haar zin nog.

Categorieën: Alles is communicatie, Boeken en schrijvers | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

nomadruss in words and photos

photographer, wilderness guide, adventurer

Fromme2u

De columns van Bob Frommé

kleinborkel

Knolraap en lof...

Klein woordenboek van de ondertitelaar

Nieuws en notities uit ondertitelland

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Durrelliana

a scrapbook

mokumsmeisje

Terug van even pleite

Read Around the Globe

Dagkalender van de wereldliteratuur

ZEEMAN TEKST & COMMUNICATIE

* Cultureel * Commercieel * Corporate

%d bloggers liken dit: